Sint-Jeroensommegang en opening heilige deur

Kaart wordt geladen...

Datum / Tijd
zo 21 augustus
08:30

Locatie
Sint Jeroen Parochie
Lindenplein
Noordwijk

Categorie


Ter herdenking van de marteldood van Sint-Jeroen op 17 augustus 856 hield men in de Middeleeuwen in de kern van Noordwijk-Binnen ieder jaar een processie die voerde langs de toenmalige vijf ‘heilige bruggen’. Met het verdwijnen van de bedevaarten kwam in de loop van de 16e eeuw ook hieraan een einde.

Vanaf 1997 is deze traditie in de vorm van een ‘stille’ tocht in de ochtenduren door de straten van de dorpskern op de derde zondag in augustus in ere hersteld. Vanaf 2010 wordt de tocht gehouden in samenwerking met de Protestantse Gemeente Noordwijk. Het is daarmee een oecumenische tocht geworden.

De tocht begint om 8.30 uur op het Lindenplein (bij de muziektent). Iedere deelnemer ontvangt daar een gidsje met beschrijving en gebeden. De tocht leidt langs de plaatsen waar zich destijds de vijf ‘heilige bruggen’ bevonden, maar ook langs de katholieke begraafplaats met uitzicht op het vroegere Martelveld en langs de Oude Jeroenskerk. Het eindpunt van de tocht is de katholieke Sint-Jeroenskerk. Na het zingen van het lied ‘Martelaar des Heren’ verzamelen alle deelnemers zich voor een slotgebed bij het Sint-Jeroensaltaar waarin de reliekschrijn staat opgesteld.

Na afloop van de ommegang, die ruim een uur duurt, staat voor de deelnemers in de grote zaal van het Parochiecentrum de koffie klaar. Er is daarna gelegenheid de zondagse eucharistieviering van 10.00 uur bij te wonen. Eucharistieviering met hoofdcelebrant Mgr. Van den Hende en het openen van de Heilige Deur.