Preek pastoor Franken bij de vijfde zondag van de veertigdagentijd.

Houdt God van mij? Hoeveel houdt Hij van mij? Vraagt u zich dat wel eens af? De laatste jaren hoor je steeds meer over bijna dood ervaringen. In die verhalen krijg je soms een wonderlijk antwoord op de vraag: houdt God van mij?

Christine (niet echte naam)  vertelt een vriendin: Vorig jaar kreeg ik een auto ongeluk terwijl ik meereed met iemand. De auto wordt geramd door een vrachtwagen. Het volgende ogenblik zweef ik hoog in de lucht boven de plaats van het ongeluk. Ik zie onze auto in kreukels. Ik zie hoe een ambulance me met zwaailicht en loeiende sirene naar het ziekenhuis brengt. Ik zie verpleegsters in paniek: “We raken haar kwijt. We raken haar kwijt.” Opeens ben ik op een andere plek. Het is pikdonker. Pikzwart. Ik gil van angstVoor het eerst ben ik bang. Dan zie ik in de verte een beetje licht.En het licht wordt langzaam groter. Het is net alsof ik door een tunnel ga.

En dan kom ik op een plek, daar is het zo mooi, er zijn geen woorden voor, om het te beschrijven. Ik zie bloeiende kersenbomen. Een grote groep mensen komt naar me toe. Ik zie familie, vrienden, klasgenoten van de lagere school. Iedereen glimlacht van oor tot oor. Door iedereen straalt licht en liefde. Ik voel me zo veilig. Ik weet dat er niets is om bang voor te zijn.  Er komt er een man op me af. Hij straalt 100% licht. Zijn glimlach is het mooist van allemaal. En ik weet: Dit is Jezus. Hij geeft me een stevige omhelzing. Ik zie in zijn ogen dat hij alles weet. De ruzies met mijn stiefmoeder. Mijn driftbuien. Alle gemene dingen die ik heb gezegd. Elke egoïstische gedachte. Hij weet alles. Hij aanvaardt me en houdt onvoorwaardelijk van me. Ondanks alle fiasco’s in mijn leven.

Ik weet dat hij van de anderen houdt , maar het lijkt alsof ik de enige ben waarvan Hij houdt. De enige in het hele universum. Ik kijk in zijn ogen en ik zie hoop. Ik zie hoop voor alle mensen. Hoop in zijn liefde. Dan spreekt hij voor het eerst. Hij zegt: Ik houd meer van je dan je ooit kunt begrijpen.

God zegt tegen u vanmorgen: Ik houd meer van je dan je ooit begrijpen kunt.

“Maar pastoor, Worden dit soort verhalen niet verzonnen? Mensen willen zo graag dat dit waar is.”

Haar vriendin vertelt: Christine ziet zichzelf in de ambulance. In het ziekenhuis.  Maar Christine is blindgeboren. Ze weet helemaal niet wat zien is. Ze kan zich er niets bij voorstellen.

Uit veel wetenschappelijke onderzoeken van bijna dood ervaringen blijken onverklaarbare zaken. Als Blindgeborenen die zien. Is er toch meer tussen hemel en aarde?

God zegt: “Ik hou van je. Meer dan je ooit kunt begrijpen.”

Het evangelie zegt dit vandaag tegen u. Hoewel dat misschien niet zo lijkt vanwege de ingewikkelde tekst. Ik houd meer van je dan je ooit kunt begrijpen.

Jezus zegt: Nu is mijn ziel ontroerd.  Mijn uur is gekomen.

Nu is mijn ziel ontroerd. In het Grieks staat hier dat Jezus een grote geestelijke pijn voelt. De vreselijke  pijn die wij bijvoorbeeld voelen als je iemand verliest van wie je houdt.

Zijn uur is gekomen., Het uur van zijn kruis. De pijn is verschrikkelijk.

En Jezus hoeft zich niet et laten kruisigen. Hij doet het vrijwillig.

Waarom laat Hij dit gebeuren?

Om u te laten zien: “Ik houd meer van je dan je ooit kunt begrijpen.”

Aan het kruis zegt God tegen u

“Ik hou van je

Jouw verdriet is ook mijn verdriet,

jouw pijn is mijn pijn,

jouw zorgen  zijn mijn zorgen,

Jouw angst is mijn angst.

Ik houd meer van je dan je ooit kunt begrijpen.”

Ik las ooit een roman over iemand die een machine had uitgevonden om door de tijd te reizen: een tijdmachine. Hij is commercieel en begint een reisbureau.

Geen reisjes naar de Canarische eilanden maar reisjes naar belangrijke gebeurtenissen uit het verleden. En wat blijkt de populairste bestemming: Golgotha in het jaar 33.

Er verzamelt zich daar ene grote menigte toeristen uit de 21e eeuw.

In de Mis vindt eigenlijk zo’n reis door de tijd plaats.

De catechismus zegt het : “Onder brood en wijn wordt het  kruisoffer tegenwoordige tijd..”

Het gebeurt nu op 21 maart 2021

Hij hangt nu aan het kruis op 21 maart 2021

God zegt nu tegen u:

“Ik hou van je

Jouw verdriet is ook mijn verdriet,

jouw pijn is mijn pijn,

jouw zorgen  zijn mijn zorgen,

Jouw angst is mijn angst.

Ik houd meer van je dan je ooit kunt begrijpen.”

Van jou persoonlijk.