Preek pastoor Franken 25 april

“Ik ben de goede herder. De goede herder geeft zijn leven voor zijn schapen”, zegt Jezus vandaag. Iemand zegt tegen me: “Vergelijkt Jezus ons nu met schapen ? Ons? Moderne mensen? Dat kan toch niet!” Dit is moeilijk voor ons. Want wij willen niet afhankelijk zijn.

Jaren geleden maak ik een wandeltocht op vakantie in Vlaanderen. In het weiland graast een kudde schapen. Op een bankje in het zonnetje zit de herder. Een jonge vent nog. Guido heet hij. “Lekker zo in het zonnetje”, zeg ik, “maar wordt dit nou niet saai, als je het elke dag doet?” Hij zegt: “Vergis je niet. Die schapen zijn zo afhankelijk. Je gelooft het niet, maar die hele kudde slaat op hol van een konijn of een haas. Zo bang zijn ze. En ze hebben de neiging om voortdurend te verdwalen. Ze raken voortdurend de weg kwijt. Het zijn de meest afhankelijke dieren die je je kunt voorstellen. Dit is een verantwoordelijke baan. Zonder mij zijn ze niets. ”

Schapen zijn hele afhankelijke dieren. En dan vergelijkt Jezus ons met schapen ?

Nee toch ? Ons? Moderne mensen? Als we iets niet willen is het afhankelijk zijn.

Danielle (niet haar echte naam) holt over de galerij naar nummer 87

“Hallo oma”, schreeuwt ze, “Ik heb vrij van school. Ik kom even bij u chillen”.

“Dag kind.” “Wat kijkt u verdrietig oma, is er iets?” “Ach Ik zat te piekeren in mijn stoel

Mijn vriendin Truus. Ze zit nu in een tehuis. Ze kunnen haar niet op tijd op het toilet helpen, daarom draagt ze nu een luier. Niet genoeg personeel. kind, kind dat je zo

afhankelijk bent op het laatst. Dat maakt oma een beetje bang.”

Ik denk dat iedereen dit zo voelt. Als je denkt over ouder worden, zeggen we allemaal: als ik maar niet afhankelijk wordt.

Dat is het moderne ideaal. Laat anderen niet beslissen over je leven – beslis over je eigen leven! Als het gaat zoals jij wil, dan ben je gelukkig. Maar er is zoveel dat niet gaat zoals je wil. Zoveel twijfel. Zoveel onzekerheid. We willen onafhankelijk zijn. Maar er is zoveel waar je geen controle over hebt. Zeker als je krachten steeds meer afnemen als je ouder wordt. Als we eerlijk zijn: dat maakt angstig

Helpt geloof je ?

Helpt geloof je om te gaan met angst?

Angst voor afhankelijkheid.

Ja!

Jezus noemt zichzelf de goede herder.

In de Bijbel loopt de herder altijd voor zijn kudde uit.  Zodat hij de eerste is die problemen tegenkomt.  Wat de schapen ook meemaken, de herder maakt het eerst mee. De problemen die ze tegenkomen, hij komt ze eerst tegen. Wat wij ook meemaken, Jezus heeft het eerst meegemaakt. Onze twijfel, ons verdriet, onze angst voor afhankelijkheid. Hij voelt ze zelf. Hij heeft ze al meegemaakt. Hij loopt voor de kudde uit.

Dat is het enige wat helpt als je angstig bent.

Dat je niet alleen bent. Dat er iemand bij je is. Iemand die het meegemaakt heeft.

Dat is in ons dagelijks leven ook zo, toch? Je komt bij je huisarts. Hij zegt: ik moet je voor nader onderzoek doorverwijzen naar het ziekenhuis. Je staat buiten en het is alsof je keel dichtgeknepen wordt. Midden in de nacht slaap je niet. Alles gaat door je hoofd. Je denkt: “Ik heb het allerergste.” Wat een verschil als dan er iemand bij je is. Iemand met wie je kan praten. Iemand die luistert, tegen wie je alles kunt vertellen.

Iemand die zegt: “Joh, wat er ook gebeurt, ik laat je niet alleen. We komen er samen door heen.” Iemand die bij je is, het is een wereld van verschil.

Geloof helpt op deze manier tegen angst. Geloof dat zegt dat er Iemand met een hoofdletter bij je is. Iemand die je niet alleen laat. Die je niet alleen kan laten.

En ander woord voor geloof is vertrouwen.

Geloof is vertrouwen dat er Eén is die je vasthoudt met alles wat er in je is.

Met alles wat er in je is aan pijn, aan twijfel, aan verdriet.  

Met alles wat er in je is aan angst voor afhankelijkheid.

Dat er Eén is die je niet kan loslaten.  Zo is Hij. Hij kan je niet loslaten. Hij weet wat je meemaakt. Hij heeft het zelf meegemaakt. Hij loopt voor de kudde uit.

Dat is het enige wat helpt als je angstig bent.

Dat je niet alleen bent. Dat er iemand bij je is. Iemand die het meegemaakt heeft. Iemand met een hoofdletter.