Preek van pastoor Franken met Pasen

Een waarschuwing: als u hoogtevrees krijg je koude rillingen van het volgende: Aan de top van een Empire State Building, 85 verdiepingen hoog, hangt een man aan een touw te bungelen. Zijn lichaam zit in een dwangbuis.  De wind blaast hem heen en weer. Beneden staat het verkeer stil. Iedereen kijkt met open mond naar boven. Kijk er hangt een mens. hij probeert los te komen. Oh ik kan het niet meer aanzien. Hij valt te pletter. Wacht even: Het is …Het is Harry Houdini.

Harry Houdini: Of ze hem nou in een tank vol water vastgebonden laten zakken of aan de top van een wolkenkrabber, hij ontsnapt altijd. Legendarisch. Je vindt het in onze taal terug. Onderaan in de eredivisie, FC Emmen, hoopt op dit moment door eenhoudini act aan degradatie te ontsnappen. Een houdini act: Een onmogelijke ontsnapping

Op een dag praat Houdini met zijn vrouw. “Harry heb je al iets geregeld voor je begrafenis?” “Begrafenis? Niet nodig. Ik ontsnap altijd.  Ook aan de dood.” Harry overlijdt en zijn vrouw zet elke dag een kaasje voor zijn foto. Harry komt terug, Harry ontsnapt, Harry ontsnapt altijd. Na tien jaar blaast ze het lichtje uit. Zelfs Houdini ontsnapt niet.

Help me….help me alsjeblieft. Ik wil ontsnappen. Een collega wordt met deze vraag geconfronteerd, Hij komt bij een man 58 jaar oud geroepen. Hij zegt: “Pastoor, Ik heb altijd kei hard gewerkt. Ik wil mijn inkomen voor later goed geregeld hebben. Mijn persoonlijk Zwitser leven gevoel. Na mijn pensioen begint het pas. Na mijn pensioen ga ik leven.

Pastoor. Ik heb net van de arts gehoord dat ik niet lang meer heb. Ik had zoveel plannen. .

Zoveel om naar uit te kijken. En nu ? Nu heb ik niets meer. Ik pieker me suf.

Is er geen manier om hier aan te ontsnappen? Is een Houdini act mogelijk?

Pastoor, wat nu? wat nu?”

Ik moet aan een liedje denken: Marco Borsato zingt: “Heb je enig idee wat het met je zou doen. Als je nog maar één dag zou bestaan. Als er nooit meer een morgen zou zijn.”

Ah, nee, pastoor, doe niet zo ongezellig. Dat is eng.  

Klopt. Het is vreselijk eng. Hier wil je niet aan denken.

Niet over praten, niet mee bezig zijn, niet aan denken. De dood is het laatste taboe in onze samenleving.  

Niet aan denken. Voor mij persoonlijk werkt het niet. Naarmate je ouder wordt raak je steeds meer mensen kwijt. Mijn vader, mijn moeder. Drie vrienden die nog geen vijftig geworden zijn. Nu weer de corona pandemie. Mensen van wie je houdt. En wat doet dat ongelofelijk pijn,. Het voelt soms, zelfs jaren later, nog alsof je een deel van jezelf kwijt bent. Een amputatie die maar niet wil genezen. Velen van ons hier weten hoe het voelt

Niet over praten, niet mee bezig zijn, niet aan denken.. Sorry , het werkt niet

Is er een alternatief ?

Ja. Ja dat is Pasen! Pasen zegt: de dood is geen muur, waar je tegenaan botst. Ontsnappen onmogelijk. De dood is een verdergaan. Een verder gaan naar een nieuw, ander, buitengewoon leven.

De mensen van wie je houdt, en die je zo vreselijk mist

leven ze nu nog, in een nieuw leven bij God.? Een andere dimensie?

Ja, dat geloof ik van harte.

Kan ik dat bewijzen?

Nee, maar mijn geloof is gebaseerd op iets anders.

Wanneer echt je van iemand houdt, dan houdt dat nooit op.

Liefde zegt: Voor mij ben je niet dood, voor mij zal je nooit dood zijn, voor mij, in mij blijf je leven, altijd. Hier in mijn hart leef je nog steeds, altijd.

Fundamenteel in ons katholiek geloof is dat God liefde is.

Hij roept ons voortdurend op ‘houdt van elkaar, geef om elkaar’

en dan zou Hij , als we van elkaar houden, alles laten ophouden ?

met de dood? Dat kan toch niet

Als God liefde is zegt Hij ook:

voor mij, bij mij blijf je leven, altijd.

De dood is geen muur, waar je tegenaan botst. Ontsnappen onmogelijk. De dood is een  verder gaan. naar  een nieuw, ander, buitengewoon leven.

Proeft u de hoop?

Van de dood een taboe maken geeft geen hoop.

Dit geeft hoop.

Hoop dat je de mensen van wie je houdt en die je niet kunt missen, terugziet.

Een jonge vrouw schrijft op internet; Mijn verdriet is als een hondje. Soms ligt het in een hoekje te slapen, soms zit het onder je stoel, en soms staat het zomaar opeens voor je. Voel je je opeens zo verdrietig, tranen in je ogen. Niet over praten, niet mee bezig zijn, niet aan denken. werkt niet. 

Alleen Pasen werkt. Alleen Pasen geeft hoop. Alleen Pasen zegt: jij en ik, wij zien elkaar terug.