Preek pastoor Franken op 2 mei 2021

Jeroen Pauw negeerde het. Het journaal zweeg in alle talen. Hart van Nederland zei niets. Het was namelijk positief nieuws over de kerk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in 2014 dat uit onderzoek blijkt: Mensen  die naar de kerk gaan zijn…in het algemeen gelukkiger zijn dan mensen die niet gaan. Wist u dat? Een nieuwe manier om tegen de wereld aan te kijken.

Ook in het buitenland komen meerdere wetenschappelijke onderzoeken tot dezelfde conclusie.

Opmerkelijk toch? Ons leven is gewoon, net als iedereen, We doen boodschappen, We doen het huishouden, We doen de afwas. Net als iedereen. Waar zit dan het verschil? Waardoor maakt geloof gelukkiger?

Waardoor maakt geloof gelukkiger? Danny zit met die vraag. Danny (niet zijn echte naam) is een echte puber. Zijn moeder: “Als ik hem vraag zijn rotzooi op te ruimen krijg ik drie antwoorden. Jahaaa, ik zeg toch dat ik het zo doe. Of: Ik moet altijd ALLES doen.En: Doe alsjeblieft even normaal mam! duuuuh!  Hij is een puber. Ik mis een normaal gesprek met mijn zoon. Maar vorige maand was het anders. Mijn moeder, zijn oma, overlijdt. S ávonds zitten we op de bank, we praten over oma en opeens zegt Danny: Wat is geluk? Mijn vrienden zeggen: Genieten, genieten. zoveel mogelijk genieten. Pak wat je pakken kunt. Ik dacht altijd: oma heeft een een heel lang leven gehad. 90 jaar. Dat is lang. Maar een half jaar geleden zei ze tegen mij. Waar zijn de jaren gebleven? Het is voorbijgevlogen. Voor mijn gevoel gisteren nog, was ik net zo oud als Jij Danny. Mam, het maakt me bang, dat het leven voorbijvliegt.”

“Ja, Danny, Daarom gaan je vader en ik naar de kerk. Het leven hier vliegt voorbij, klopt, maar het leven bij God niet. Dit aardse leven is niet het enige.  En het rare is  Danny, als je dat gelooft: Wordt het leven hier ook gemakkelijker. Je kan  meer genieten. Genieten van kleine dingen. Er staat minder druk op. Het is niet: pak wat je pakken kunt. Het is niet :nu of nooit. Het is niet: Dit aardse leven is alles.  Geloof geeft minder druk. Je kunt meer genieten van kleine dingen. En als het leven verdrietig is. Zoals nu, nu oma overleden is, dan geeft geloof zoveel kracht. Verdriet, pijn, afscheid. Ze hebben niet het laatste woord. Dit leven is niet het enige.”

Mensen  die naar de kerk gaan zijn…gelukkiger zijn dan mensen die niet gaan. Een mogelijke oorzaak volgens werenschappelijke onderzoeken: Omdat ze weten dat dit aardse leven, niet je enige kans is.

Dat mensen  die naar de kerk gaan zijn in het algemeen gelukkiger…In het algemeen. Nu een spannende vraag: kan ik dit ook van mij zelf zeggen. Kunt u dat?

Wat is daar voor nodig?

Daar gaat het evangelie over.

Jezus zegt: “Ik ben de wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Blijf in Mij, dan blijf ik in u. De rank moet aan de wijnstok blijven

Jezus praat hier over een hechte band, een trouw zijn aan elkaar, een bij elkaar horen. Geloof is niet  zoals velen denken, het hebben van een mening of opvatting.

Nee, nee. Geloof is een rank aan een wijnstok. Het is een hechte band.  Je kan het nog het best vergelijken met een hele hechte vriendschap. God zegt vanmorgen tegen u, jij:. Ik hou van je.  Ik, God,  wil je vriend zijn.

Die vrienden van Danny. Met hun: Dit aardse leven is alles. Met hun: Nu of nooit. Met hun: pak wat je pakken kunt. Ze doen alsof er niet genoeg is. Pak wat je pakken kunt, er is niet genoeg. Niet genoeg liefde en geluk is voor iedereen. Nee, alleen voor degenen die vooraan in de rij staan.  Alleen voor ‘de winnaars’. O wee, als je een loser bent. Zo is onze samenleving. Je moet je bewijzen. Je moet presteren. Want pas als je presteert, krijg je respect van mensen.  Pas als je succes hebt,  dan wordt er van je gehouden.

Maar met de wijnstok zegt Jezus tegen u : Ik wil je  vriend zijn. Ik hou van je. Ik hou van je. Voor mij hoef jij je niet eerst te bewijzen. Voor mij hoef je niet eerst te presteren. Ik hou al van jou, voordat je ook maar iets gepresteerd hebt. Ik hou onvoorwaardelijk van jou.

Waarom zijn mensen  die naar de kerk gaan …gelukkiger zijn dan mensen die niet gaan?

Misschien omdat we hier mogen ervaren, beleven, echt voelen: God houdt onvoorwaardelijk van je. Niet alleen in dit leven, dat voorbij vliegt. Maar ook in het leven hierna, wat blijft.

Ik vraag u tot slot. Wij beleven dat hier nu al. Laten we het ook de komende week beleven. Laten we er vaak aan denken. Wij zijn onvoorwaardelijk geliefd mensen. Ik weet : het leven is zeker niet altijd makkelijk. Maar dit geeft dit toch een hoop extra kracht.