Voor deze eenentwintigste aflevering blijven we deels bij de religieuze voorwerpen in de kluis in de sacristie van de Katwijkse parochiekern van de H. Joannes de Doper. Daar gaat het om twee kandelaars. En voor het kleine altaarkruis moeten we bij de voorzijde van de biechtstoel zijn.
Met de beschrijving ‘Kerkcollectie digitaal’ van het Museum Catharijneconvent uit 2020 worden in deze aflevering ook die voorwerpen uit die parochiekern nu nog meer bekend. Belangrijk, want het is goed om te weten als parochianen over welke prachtstukken, zeker op liturgisch gebied, we beschikken.
Het koperen altaarkruis staat op een hoge ronde en gladde voet. De stam is glad met twee ringvormige nodi en een grote geprofileerde nodus. Het corpus op dit kruis heeft een afhangend hoofd met de lendendoek rechts geknoopt, een doornenkroon op het hoofd en een banderol met de tekst ‘INRI’. De hoogte meet 54 cm en de diameter van de voet is 15 cm waar de breedte 18 cm meet.
De beide kandelaars zijn ook van koper en hebben beide ook een hoge ronde voet. De stam van elke kandelaar heeft vier ringvormige nodi en een grote ronde nodus. Bovenaan de kandelaar is een trechtervorige vetvanger met pin waar de kaars op geprikt moet worden. De hoogte van de kandelaar, met pin, is 52 cm, de diameter van de voet is 17 cm en de diameter van de vetvanger is 12 cm.
Deze drie religieuze voorwerpen dateren uit de jaren 1900 – 1920 en zijn dus al ruim een eeuw oud. Wie weet hoe deze religieuze voorwerpen in de Katwijkse parochiekern terecht zijn gekomen?
Het altaarkruis verkeert gelukkig in een goede staat. Maar de kandelaars zijn het tegenovergestelde met een grote buts in de voet waardoor één kandelaar wankel staat, er is oxidevorming op die voet en ook de vetvanger heeft diverse butsen en de andere kandelaar heeft ook oxidevorming op de voet.
Wat gaan we zien in aflevering tweeëntwintig?
Wat gaan we in die aflevering uit deze serie van donderdag 26 september tegenkomen uit onze rijke Katwijkse inventaris? We gaan het hier niet beschrijven, maar in elke eucharistieviering wordt het door de voorganger gebruikt en is het voor alle kerkgangers ook goed zichtbaar. Zit u achterin de kerk dan geven de beamerbeelden bij een parochiële livestream duidelijk aan waar we hier op doelen. Enig idee wat het is? Nee? Blijf dan deze serie dus zeker volgen om er alles van te weten te komen!