Henri Nouwen was priester van het aartsbisdom. Hij werd wereldwijd bekend als schrijver. Hij schreef meer dan veertig boeken die over de hele wereld werden gelezen. Zijn broer schrijft: ‘Henri wist een diepe snaar te raken bij zijn lezerspubliek. Hij toonde zijn kwetsbare kant in zijn boeken; daarin zat zijn kracht vermoed ik. Lezers vonden herkenning. Hij was er diep van doordrongen dat ieder mens breekbaar is, eenzaamheid kent en liefde nodig heeft.’
Hieronder geef ik een korte samenvatting van mijn favoriete boeken van deze schrijver.
Eindelijk thuis
‘Eindelijk thuis’ is zijn boek over de parabel van de verloren zoon en het schilderij van Rembrandt dat in de Hermitage in St. Petersburg hangt. Uit de meditatie over dit schilderij ontstaat het boek. Nouwen identificeert zich in dit boek met de verschillende personen uit de parabel. Allereerst identificeert hij zich met de verloren zoon. Het boek is een zoektocht naar de liefde van zijn aardse vader en de liefde van de Vader. Naarmate de zoektocht duurt identificeert Nouwen zich ook met de oudste zoon die zich gauw verongelijkt voelt. Tenslotte verplaatst hij zich in de Vader.
Brieven aan Marc
Nouwen schrijft over spiritualiteit. Hij wil aan zijn geseculariseerde neef Marc laten zien wat Jezus daarmee te maken heeft. We zijn volgens Nouwen voortdurend op zoek naar iets dat ons het gevoel geeft dat we de moeite waard zijn om van te houden, en toch vinden we bijna nooit wat we zoeken. ‘En de vraag die wellicht het diepst in vele harten verborgen is, is de vraag naar de liefde. Wie houdt er nu echt nog van mij? Niet van mijn geld, mijn relaties, mijn goede naam of mijn populariteit, maar van mij zonder al die franje. Waar voel ik me nu echt thuis, geborgen en bemind? Waar kan ik zeggen wat ik wil, denken wat ik wil zonder bang te hoeven zijn dat ik de liefde verlies?’ (blz. 67) In Jezus vinden we een liefde die ons boven onszelf uittilt. Een liefde die ons bevrijdt uit egocentrisme. In de Eucharistie komen we concreet in contact met deze liefde.
Een parel in Gods ogen
In ‘Een parel in Gods ogen’ schrijft Nouwen voor zijn geseculariseerde vrienden. God spreekt zijn woorden ‘jij bent mijn geliefde’ ook tot hen. Een citaat: ‘Lang voordat een medemens ons zag zitten, waren Gods liefdevolle ogen al op ons gericht. Lang voordat een medemens ons hoorde lachen of huilen, had God Zijn oren al naar ons geneigd. Lang voordat een medemens ons aansprak, sprak de eeuwige stem van de liefde al tot ons. Wat de mensen die we in ons jachtige bestaan tegenkomen ook van ons zeggen, ieder van ons is een uniek, kostbaar persoon. Dat weten we omdat Iemand ons uitverkoren heeft met een liefde die duurt van eeuwigheid tot eeuwigheid.’ (blz. 44)
Pastoor Rochus Franken
Eindelijk thuis, ISBN 9789020999792
Brieven aan Marc, ISBN 9789401454513
Een parel in Gods ogen, ISBN 9789020930504